ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩΣΕ Ο ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ,ΣΕΦ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ,Κ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΓΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ https://www.sinapantima.gr/
Χρήστος Βέργαδος: Όταν η σοκολάτα γίνεται έργο Τέχνης…
«Ο Θεός έδωσε στους αγγέλους φτερά και στους ανθρώπους σοκολάτα»* λέει μία αγγλική ρήση και ο σεφ ζαχαροπλαστικής Χρήστος Βέργαδος γνωρίζει καλύτερα από όλους πώς να αξιοποιεί το «θεϊκό» αυτό δώρο… Τα γλυκά του – τα μικρά γευστικά «θαύματα»- κλέβουν την παράσταση, γιατί πάνω από όλα αποπνέουν μια μοναδικότητα που πηγάζει από το επίπεδο και την εσωτερική ευγένεια του δημιουργού τους.
Sinapantima: Συχνά ακούμε να αναφέρεται η ζαχαροπλαστική ως “Τέχνη”. Πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ την Τέχνη στη ζαχαροπλαστική;
Χρήστος Βέργαδος: Η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της λογικής. Υπακούει στους κανόνες της φαντασίας! Δεν υπάρχουν όρια. Αρκεί η έμπνευση της στιγμής για να δημιουργήσεις κάτι εξίσου ευφάνταστο και νόστιμο.
Sinapantima: Ποιο γλυκό θεωρείς πραγματικό έργο Τέχνης;
Χρήστος Βέργαδος: Κάθε γλυκό είναι εν δυνάμει έργο Τέχνης, καθώς σκοπός του είναι να προκαλέσει αρχικά την οπτική διέγερση ολοκληρώνοντας με την ικανοποίηση του ουρανίσκου.
Sinapantima: Πέρα από την Τέχνη της ζαχαροπλαστικής, έχεις ασχοληθεί και με τη μόδα, (το «Sweet Fashion by C.Vergados», με δημιουργίες φτιαγμένες από γλυκά). Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργείς για να στολίσεις ένα ανθρώπινο σώμα και όχι ένα πιάτο;
Χρήστος Βέργαδος: Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας καμβάς, τον οποίο μπορείς να αναδείξεις με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχοντας ως εφόδιο τη δημιουργικότητα και τα κατάλληλα υλικά. Αν πάλι το δούμε καθαρά πρακτικά το να κατασκευαστεί αλλά και να περπατηθεί στην πασαρέλα ένα ρούχο από σοκολάτα ή καραμέλα για παράδειγμα, απαιτεί πολλές ώρες εργασίας και υψηλό επίπεδο πειθαρχίας, υπομονής, έμπνευσης και αισθητικής.
S: Έχεις δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη « Το άδικο της δικής μου περίπτωσης είναι ότι τα περισσότερα από τα δικά μου έργα τέχνης είναι δυστυχώς εφήμερα», (στο fashionfreaks.gr). Αν είχες τη δυνατότητα να κρατήσεις «ζωντανό» ένα έργο σου, ποιο θα ήταν αυτό;
Χ.Β.: Θεωρώ ότι μια από τις δυσκολότερες ερωτήσεις που μπορεί να απευθυνθεί σε έναν καλλιτέχνη είναι το να ξεχωρίσει ένα από τα έργα του. Συνεπώς, δεν μπορώ να δώσω μια σαφή απάντηση. Μπορώ όμως να πω ότι πλέον έχω αποδεχτεί το εφήμερο των έργων μου, καθώς κάτι διαφορετικό θα απέκλειε το γευστικό κομμάτι της δουλειάς μου.
S: Έχεις ταξιδέψει/ζήσει στο εξωτερικό. Η γαστρονομία φανερώνει πολλά στοιχεία της κουλτούρας κάθε λαού. Ποιος λαός σε έχει γοητεύσει μέσα από τα πιάτα του και ποιος σε απογοήτευσε;
Χ.Β.: Κάθε λαός μέσα από τη γαστρονομική του κουλτούρα έχει προσφέρει λιγότερο ή περισσότερο. Σίγουρα η χώρα που με ιντριγκάρει είναι η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα η Lyon η οποία είναι και η πρωτεύουσα της Γαλλικής γαστρονομίας! Τα αγνά και αυθεντικά υλικά, αλλά και οι παραδοσιακές τεχνικές παντρεμένες με τη νέα τάση στο γλυκό, είναι μερικά από τα στοιχεία που έχουν κάνει αυτή την πόλη σημείο αναφοράς για τη δουλειά μου.
——————————————————————————————————-
S: Έχεις κατασκευάσει κάποιο διακοσμητικό-κάποιο αντικείμενο για το σπίτι σου;
Χ.Β.: Έχω φτιάξει έναν πίνακα από πάστα ζάχαρης με θέμα: «πρόσωπα της καθημερινότητας», αλλά όταν ολοκληρώθηκε μου το ζήτησε ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο. Οπότε πλέον κοσμεί τον δικό της χώρο!
Αγαπημένο «συναπάντημα»:
Αναμφισβήτητα μια από τις συναντήσεις που με επηρέασαν στη δουλειά μου είναι με δυο από τους κορυφαίους τεχνίτες του επαγγέλματος: Alain Ducasse και Yves Thuries. Είχα την τύχη να φοιτήσω στο κολέγιό τους στη νότια Γαλλία και να συνειδητοποιήσω μέσα από την ταπεινότητα που τους διακρίνει ότι σε αυτή τη δουλειά δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.
Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σου;
Εναλλακτικά θα ήθελα να μοιραστώ μια φωτογραφία από το αγαπημένο μου μέρος, το στέκι μου, στην πόλη μου τη Σπάρτη. Βρίσκεται στα Πικουλιάνικα και έχει θέα όλη την πόλη της Σπάρτης, αλλά και το κάστρο του Μυστρά. Είναι το σημείο που με χαλαρώνει και με εμπνέει.
Πηγή φωτογραφιών: christos vergados: FB