ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

2014-09-07 12:56
 
 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ποιες περιοχές επέλεξαν οι Ελληνες για να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τουρισμός

Τη μεγαλύτερη αύξηση εισερχόμενου τουρισμού μεταξύ των ελληνικών, αεροπορικώς προσεγγίσιμων, προορισμών εμφάνισε η Θεσσαλονίκη, καθώς φέτος το καλοκαίρι την επισκέφθηκαν 28% περισσότεροι Ελληνες, σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, μέσω της αεροπορικής οδού και με αποκλειστικό σκοπό την αναψυχή, η Θεσσαλονίκη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου, δηλαδή στην αιχμή της θερινής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Στην επόμενη θέση βρέθηκαν τα Χανιά, με τον εγχώριο τουρισμό να αυξάνεται κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, σε επίπεδο επιβατών, ενώ ακολουθεί το κορεσμένο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο οποίο «προσγειώθηκαν» 11% περισσότεροι Ελληνες επιβάτες φέτος. Στην τέταρτη θέση «πέρασε» η Ρόδος, με αύξηση 8%, και ακολουθούν η Μυτιλήνη με 5%, η Κέρκυρα και η Χίος με 4%, η Σάμος, η Κως και η Μύκονος με αύξηση 3%, ενώ οι αφίξεις Ελλήνων με σκοπό την αναψυχή αυξήθηκαν κατά 2% στα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Καβάλας.

Σχετικά με τη συνολική αύξηση της κίνησης, που αφορά ταξιδιώτες για αναψυχή και επαγγελματικούς λόγους, η Θεσσαλονίκη κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση, ενισχυμένη κατά 30% σε σχέση με το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου του 2013. Στη δεύτερη θέση με αύξηση 12% βρίσκεται το Ηράκλειο, ακολουθούν τα Χανιά και η Ρόδος με 9% και η Μυτιλήνη με 5%. Τη λίστα κλείνουν με 3% η Χίος, η Κέρκυρα, η Αλεξανδρούπολη, η Κως και η Σάμος, ενώ Μύκονος, Σαντορίνη, Ιωάννινα και Καβάλα υποδέχτηκαν 2% περισσότερους Ελληνες ταξιδιώτες σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αντίστοιχα στοιχεία για τις μετακινήσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό. Για λόγους αναψυχής, ο προορισμός της Λάρνακας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση το καλοκαίρι: 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ακολουθεί το Λονδίνο με 7%, με την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη να βρίσκονται στην τρίτη θέση με 5% περισσότερους Ελληνες τουρίστες. Μόλις 3% περισσότερους επιβάτες υποδέχθηκε το Παρίσι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι προορισμοί (Μιλάνο, Βουκουρέστι, Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Γενεύη, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Τίρανα και Σμύρνη) εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 2%.

Η συνολική εικόνα

Παράλληλα με την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και η γενικότερη εικόνα του ΔΑΑ είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Ο Αύγουστος βρήκε τον ΔΑΑ με 1,801 εκατ. ευρώ επιβάτες, έναντι 1,469 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Αναλυτικά, η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 22,1% (1,222 εκατ. επιβάτες τον Αύγουστο έναντι 1,001 εκατ. επιβατών τον ίδιο μήνα του 2013). Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε και η κίνηση εσωτερικού με την αύξηση να ανέρχεται στο 23,9%, καθώς διακινήθηκαν 573.599 επιβάτες σε πτήσεις εσωτερικού έναντι 467.886 τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρείται η εντυπωσιακή αύξηση των Ελλήνων επιβατών κατά 34%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα συνέχισαν τη θετική τους πορεία, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 20%.

Συνολικά το 8μηνο του 2014 έχει βρει τον ΔΑΑ με ιδιαίτερα ενισχυμένη κίνηση κατά 18,9% στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού. Αναλυτικά, στο εσωτερικό η αύξηση της κίνησης διαμορφώθηκε στο 17,2%, με 3,434 εκατ. επιβάτες, έναντι 2,930 επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Στο δίκτυο εξωτερικού διακινήθηκαν 6,611 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 19,8% περισσότεροι από ό,τι το 8μηνο του 2013.
Η θετική πορεία της επιβατικής κίνησης οφείλεται σύμφωνα με τον ΔΑΑ στην ανάκαμψη της οικονομίας που ενίσχυσε την κίνηση των Ελλήνων επιβατών, στην τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, και στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ενδεικτικά της ενίσχυσης της κινητικότητας των Ελλήνων είναι και τα στοιχεία της Aegean Airlines, η οποία βελτίωσε τις πληρότητές της από 74% σε 76%, παρά τον μεγάλο αριθμό νέων προορισμών.

Έντυπη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Σε ποιους ελληνικούς προορισμούς δεν πήγαν και φέτος οι τουρίστες

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τουρισμός

Αρκετοί είναι οι προορισμοί της χώρας που δεν αποκόμισαν τα σημαντικά οφέλη που είχε κατά τη φετινή σεζόν η Ελλάδα από την αύξηση ρεκόρ του εισερχόμενου τουρισμού. Τα χαρακτηριστικά της τουριστικής αγοράς αυτών των προορισμών ήταν η συρρικνωμένη περίοδος από 30 έως 45 ημέρες, οι λιγότερες ημέρες διανυκτέρευσης των επισκεπτών και οι χαμηλές καταναλώσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μαγνησίας. Ενάμιση μήνα –από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου– είχε τουριστική κίνηση η περιοχή. Την υπόλοιπη περίοδο σημειώθηκε μείωση, υποστηρίζει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Ζαφείρης. Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει, οι εισπράξεις ήταν μειωμένες λόγω των προσφορών και των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων των μονάδων. Γι’ αυτό και στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη προβολής του προορισμού σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την προώθηση του αεροδρομίου, για την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων από το εξωτερικό.

Οι λουτροπόλεις

Η μείωση του εγχώριου τουρισμού έχει επηρεάσει την ταξιδιωτική κίνηση και στα Καμένα Βούρλα, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της περιοχής, Μιλτιάδης Ηλιόπουλος. Ακόμα και όσοι κατάφεραν να κάνουν διακοπές διανυκτέρευσαν από 3 έως 5 ημέρες, από 12 έως 15 ημέρες παλαιότερα. Οπως λέει, η σεζόν στην περιοχή από 120 ημέρες που ήταν έχει περιοριστεί μόνο στον Αύγουστο. Γενικότερα, πάντως, ο ίδιος πιστεύει ότι για τη συρρίκνωση της κίνησης στις λουτροπόλεις έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι τα Ταμεία μείωσαν τον αριθμό των δικαιούχων στα κοινωνικά προγράμματα τουρισμού.

Μερική ανάκαμψη της τάξεως του 15% σημείωσαν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Λακωνίας τη φετινή περίοδο –που έχει Ελληνες τουρίστες σε ποσοστό 75%–, η οποία όμως δεν κάλυψε τη σωρευτική πτώση της τάξεως του 40% που εμφανίζει η κίνηση στην περιοχή από το 2009. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Πολλάλης. Σε επίπεδο εισπράξεων, συμπληρώνει, η αύξηση περιορίστηκε στο 8% επειδή για την προσέλκυση πελατείας οι ξενοδόχοι διατήρησαν τις τιμές σε ελκυστικά επίπεδα. Στα χαρακτηριστικά της περιόδου ήταν ο περιορισμός των γευμάτων, η μείωση των διανυκτερεύσεων και οι δαπάνες μόνο για... σούπερ μάρκετ. Ως κορυφαία προτεραιότητα για τον προορισμό ο κ. Πολλάλης θέτει την πολιτική λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης. Hδη, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών υπάρχει συνεργασία των υπουργών ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια και Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο τελευταίος έχει δώσει το «πράσινο φως» από το Πάσχα για τη λειτουργία του αεροδρομίου ως πολιτικού. Επιπλέον, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα βοηθήσει και η παράδοση σε κυκλοφορία του οδικού τμήματος Λεύκτρο - Σπάρτης.

Συρρικνωμένη, με καλά αποτελέσματα μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήταν η φετινή σεζόν για την Εύβοια, υπογραμμίζει το μέλος της Ενωσης Ξενοδόχων, Θεόδωρος Βενέρης. Οι καταναλώσεις, προσθέτει, στα επισιτιστικά τμήματα ήταν πολύ χαμηλές και οι διανυκτερεύσεις λιγότερες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος, Κώστα Μπρεντάνο, το 50% των καταλυμάτων-μελών της δεν είχαν αύξηση στα αποτελέσματά τους κατά τη φετινή σεζόν. Η Συνομοσπονδία εκπροσωπεί περί τις 38.000 επιχειρήσεις με δυναμικότητα περίπου 450.000 κλινών. Το άλλο 50% των επιχειρήσεων, προσθέτει, ότι είχε αύξηση της πληρότητας μεταξύ 8% και 10%. Ο κ. Μπρεντάνος επισημαίνει πως τα όποια οφέλη περιορίστηκαν τον Ιούλιο και Αύγουστο καθώς την υπόλοιπη σεζόν οι αφίξεις στα ενοικιαζόμενα καταλύματα διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Παράλληλα, σημειώνει τη στασιμότητα ή μείωση στις καταναλώσεις των επισκεπτών. Πάντως, τονίζει ότι οι διαδικτυακές κρατήσεις και η αύξηση της δραστηριοποίησης των εταιρειών χαμηλού κόστους στον ελληνικό προορισμό έχουν βοηθήσει τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων να απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους μεγάλους tour operators και να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τις τιμές.

ΠΗΓΗ : WWW.KATHIMERINI.GR